HealthCheck Company

Verbinding van hoofd en lijf

Individueel

Transformatie coaching

Het is niet vanzelfsprekend dat je als volwassene een positief zelfbeeld hebt. Sterker nog, bij iedereen zit er wel een zogenaamde interne criticus op de schouder. En als jouw interne criticus elke dag maar lang en vaak genoeg aan het woord is zal dit van invloed zijn op je gedrag en je emoties.

Hooggevoeligheid

Ongeveer 20% van de mensen is hooggevoelig. Hooggevoeligheid is een intolerantie van het zenuwstelsel door het bovengemiddeld gevoelig zijn voor prikkels en signalen van buitenaf. Als je daarnaast geneigd bent vooral voor anderen klaar te staan en perfectionistisch en faalangstig bent ingesteld, wordt de hooggevoeligheid eerder een last dan een kracht.

Volwassen KOPP kinderen

 Je blijft kind van je ouders, ook van je ouder(s) met psychiatrische problemen. Hoe oud je ook bent. Een volwassen KOPP-kind loopt later in het leven vaak tegen vrij specifieke problematiek aan. Wat zo vanzelfsprekend lijkt voor anderen, moet je als volwassen KOPP-kind vaak zelf allemaal nog gaan uitvinden.  

Verbinden van hoofd en lijf

Aandachttraining en lichaamswerk

‘If you listen to your body when it whispers, you won’t have to hear it scream’

In de sessies wordt veel gebruik gemaakt van aandachttraining en lichaamswerk. Maar wat is dat precies?

Je lichaam weet vaak al voordat jij je er bewust van bent hoe het met je gaat. Signalen worden afgegeven in reactie op wat je zoal in het leven en tijdens je dagelijkse activiteiten meemaakt. Als dat een positieve emotie geeft in de vorm van blijdschap of enthousiasme willen we daar nog wel naar luisteren. Moeilijker wordt het als de emoties onaangenaam worden in de vorm van verdriet, angst, boosheid, jaloezie. We zijn dan geneigd deze weg te drukken en ons te verliezen in gedrag. Hard werken, obsessief sporten, te veel eten, tv kijken of gamen. Als we deze emoties al vanaf onze jeugd meedragen worden deze opgeslagen in ons lichaam en vormen ze een blokkade die ons behoedt onze energie vrijelijk te laten stromen. Met alle gevolgen en lichamelijk klachten van dien.

In de sessies gaan we niet weg van deze emoties, maar gaan we er juist naar toe  bewegen. Door bijvoorbeeld stil te zijn en de aandacht naar binnen te brengen of door met bewuste aandacht het verhaal te vertellen of door het lijf te laten reageren op een actueel thema. Ademhaling, ontspanning, mindfulness, meditatieve muziek helpen om naar binnen te gaan. Zittend of liggend op een yogamat opmerken wat zich aandient. Om te ervaren dat emoties net als golven komen en gaan. Om uiteindelijk los te kunnen laten en van daaruit met een heldere blik naar hetzelfde te kijken. Het lijf ervaart hierdoor meer ontspanning en rust waardoor je met veel meer vrijheid je eigen leven kunt vormgeven. Het lijf als boodschapper van jouw zijn.

 

Referenties

Op zoek naar een bij mij passende coach kwam ik Judith tegen. Er was een klik. Ik heb een wandel coaching bij Judith gedaan volgens het Holistische principe. Wat een verademing! Judith wist elke keer mij bewust te worden van mijzelf. Door oefeningen, yoga, wandelen en stoppen, leerde ik mijzelf beter kennen waardoor ik mijn "knelpunten" zelf kon aanpakken. Op een warme manier wist Judith mij te bereiken en verder te helpen. Het is al even geleden dat ik het coachingstraject heb gevolgd maar elke dag heb ik er wat aan. Een gedane oefeningen nog een keer herhalen. Luisteren naar de ontspanningsoefeningen. Zonder de coaching van Judith zou ik de afgelopen 2 jaar niet mijn hart hebben gevolgd. Het is een intensief traject geweest waar ik mijzelf vaak ben tegen gekomen.

Annemarie

Judith Winkel is heel goed in coaching, ze weet heel goed de kern van het probleem te analyseren. In samenspraak zorgt ze voor zelfinzicht en helpt ze bij het aangeven van gereedschappen om daar dan zelf weer mee verder te kunnen.

Annemieke

Ik wist vooraf niet goed wat ik me voor moest stellen bij Holistisch Coachen, maar ik moet toegeven dat ik aangenaam verrast was.
Judith is een warme persoonlijkheid, die goed aanvoelt waar de (psychische) pijnpunten zitten. Met behulp van o.a. ademhalingsoefeningen werd het tijdens de sessies duidelijk hoe belangrijk het is om rust in je hoofd te creëren. Daarnaast werd tevens aandacht besteed aan het verband tussen lichaamshouding- en taal en de invloed daarvan op je emoties/gevoelens. Hierbij werd gebruik gemaakt van diverse oefeningen zoals yoga-strekkingen, uitbeeldende oefeningen (blij, gestrest, moe, boos), het opmaken van energiecirkels (wat levert energie op en wat kost energie) en het tappen op de schouders om alle emoties die vrij waren gekomen beter te kunnen verwerken.
Elke sessie werd een andere oefening gedaan en op deze wijze werd er vanuit diverse uitgangspunten gewerkt naar het leren luisteren naar je lichaam en je innerlijke stem. Op deze wijze leer je onverwerkte emoties een plaats te geven, duidelijker je eigen grenzen te herkennen én te kunnen aangeven, tijd voor jezelf kunnen maken. Hierdoor kun je bewuster om gaan met steeds terugkerende valkuilen in het leven.

Judith bedankt! Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik in bepaalde situaties weer terug dreig te vallen in oude patronen, en dat ik door de opgedane kennis tijdens onze sessies, beter bij mezelf kan blijven en daardoor meer ontspannen in het leven sta.

Jantine

Na een sessie bij Judith ga ik altijd naar huis met nieuwe inzichten over mezelf. Dan voel ik dat ik weer een stukje gegroeid ben en dat voelt goed!

Jessica

Transformatie